Bengalen zijn trots op hun taal

Vandaag na een indrukkende schouwspel onderweg aangekomen in Dhaka. Onderweg is altijd zoveel te zien!  Het is erg rommelig momenteel, er wordt veel gebouwd maar ook veel afgebroken of half afgebroken, dus er zijn veel krotten. Ook wordt er aan de riolering gewerkt waardoor op veel plekken de straten onder water staan met vies afval en derrie.

Gelukkig zijn er ook prachtig fris groene rijstvelden. Die zijn mooi en alle kleine plekjes zijn ingezaaid. Bengalen staan met blote benen in die natte velden te werken. Er is hier nog heel veel handarbeid. Bij ons misschien ook wel hoor, maar toch denk ik wel meer machinaal werk of computergestuurd.

Van die verschrikkelijke brand in Dhaka hebben jullie vast ook wel gehoord, echt afschuwelijk! De ramp is veroorzaakt door een aanrijding van een auto met een gasfles. Die auto reed een winkel binnen waar ook gasflessen stonden, met ontploffingen en dit heel nare gevolg.

De afgelopen dagen heb ik weer kinderen gezien, elf van de CP-daycare en vier bij een van de dagcentra voor verstandelijk beperkten waar ik en adviserende rol heb, lekkere doerakken daar! Bij de CP daycare veel ernstig meervoudig complex beperkte kinderen met epilepsie. Wat brengt epilepsie toch een schade en leed, steeds meer realiseer ik me dat. Na een dag met de gehandicapte kinderen stapten we naar buiten en daar stonden enkele gezonde, levendige kinderen. Dan bedenk ik me extra wat een zegen dat is, gezond zijn en gezonde kinderen ontvangen.

Gisteren was het International Language Day, wat in het hele land werd gevierd met optochten, kransleggingen, maaltijden en festiviteiten. Ook wij, van het behandelcentrum PCC, hadden een programma. We werden verzocht er om half zeven te zijn. Wel vroeg op de vrije feestdag, maar het scheelt dat ik nog steeds om 6 uur ‘s morgens wakker ben, na het Australische dag- en nacht ritme. Op tijd aanwezig dus, alleen was ik de enige… Ze zeggen altijd een half uur of meer eerder te komen tegen de Bengalen. Die komen nooit op tijd. Dat snap ik ook wel, met die gehandicapte kinderen sjouwen in de vroege morgen valt niet altijd mee. In optocht dus naar het festivalterrein.

Onderweg raakten we verstrikt in een mensenmassa. Van alle kanten kwamen er ook rijen schoolkinderen en andere organisaties. Om de Bengaalse taal te behouden heeft men een bloedige strijd moeten leveren. In 1947 heeft Engeland India en Pakistan zelfstandig gemaakt. Pakistan wilde toen het URDU invoeren. Maar in Oost Pakistan wat nu Bangladesh is, sprak men Bengaals. Dat wilde men houden, want stel je voor, iedereen moet verplicht de nieuwe taal leren, alle boeken worden veranderd en alle geschriften, dat is geen doen. Het heeft jaren gekost en veel mensenlevens voordat het is gelukt. Men is nu trots op het Bengaals, een moeilijke taal voor mij om te leren, MAAR ik maak vorderingen!

Er was een ontbijt georganiseerd voor alle 80 mensen, door één man gekookt op houtvuur en in een enorme pan. Geweldig vind ik dat. Na ook nog een tekenwedstrijd zat ik ineens aan de tafel van de VIPS om te speechen en prijzen met hen uit te reiken. Lekker speechen als je de taal niet spreekt op de dag van de Bengaalse taal, haha.

Na de festiviteiten gingen wij naar de timmerman om aanpassingen van de stoeltjes te bespreken.  Een geweldig handige man die fijne stoeltjes maakt, echt een vakman met gouden handen en inzicht.

Ons huisje heb ik nu tiptop in orde voor de collega s uit Nederland die zaterdag aankomen. Ik had zowaar nog tijd over om naar de kermis te gaan. Voor de zang daar deed ik mijn oordoppen in, want dat was niet om aan te horen, maar erna volgden super goede en knappe acts. Om zeven uur thuis, direct in bed gedoken, ook dat is nog Australisch schema denk ik, maar lekker geslapen.

Vandaag in Dhaka om morgenochtend vroeg de gasten op het vliegveld te ontvangen. Dan gaat het volgende programma starten.

Fijn weekend voor jullie.

Ria

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *