Wij laten u graag delen in onze activiteiten met de foto’s hieronder.
Begin dit jaar kon de daycare starten met de bouw van een koestal, waarmee straks de kinderen dagelijks ‘eigen’ melk kunnen drinken. Mogelijk vallen er nog wat eigen inkomsten mee te genereren.
Door de lockdown in Bangladesh zijn er veel gezinnen weer in moeilijkheden gekomen. Het is dan onmogelijk iets te verdienen voor het levensonderhoud. Deze week zijn we begonnen met voedsel ondersteuning. De ouders komen de pakketten ophalen bij het nieuwe centrum. Dankbaar en blij dat er hulp komt.
Ook in Mymensingh worden pakketten uitgedeeld voor de ouders die in nood zijn gekomen. Gelukkig nu niet alle ouders, door de hulp van vorig jaar. We zijn blij dat we kunnen helpen want goede voeding is de basis.
De nieuwbouw staat al lang klaar om de kinderen weer te ontvangen, maar nu het terrein ook is ingericht weten ze zeker dat ze welkom zijn! Wij hopen dat het gauw gaat gebeuren, maar nu (begin april) is er een lockdown..
In Meymensingh waren wat strubbelingen, waardoor de daycare naar nieuwe huisvesting moest uitkijken. Dat is gelukt en nu kunnen de activiteiten in een schone mooie ruimte door gaan. Dat is wat de kinderen verdienen!
Hier foto’s van de Corona actie uit Dinajpur. In het kader van het voedselprogramma is het volgende gebeurd:
het starten van een bettelnootshop, een pakorashop, een kaasshop, een mandenmakerij, een ijzerwaren bewerkingsbedrijf en een bananenplantage. Er zijn koetjes gekocht die nu verzorgd worden en na het afkalven melk leveren. Er zijn naaimachines aangeschaft en 35 moeders hebben naailessen gekregen. Daarnaast is er ook nog een bakfiets gekomen en een cementmolen.
Deze week zijn er in regio Mymensingh bij de daycare van PCC 78 voedselpakketten klaargemaakt en verspreid. Op de foto staan de pakketten klaar om te worden uitgereikt.In Dinajpur hebben 100 families een voedselpakket ontvangen bij ADD. Dat was een hele logistieke operatie, maar fijn dat het gelukt is. Zo zijn 178 gezinnen weer voorzien van voedsel voor een maand en hebben ze hoop gekregen om op de been te blijven. De ouders zijn ontroerd en dankbaar voor de hulp uit Nederland.Dank aan u allen die ons steunt bij de zorg voor de gezinnen van onze kinderen tijdens deze nood in Bangladesh.De vader die op de laatste foto staat raakte werkeloos door de crisis. Nu werkt hij op de bouw van ons nieuwe centrum van ADD in Dinajpur. Het is hard en zwaar werk, maar zo kan hij wat verdienen om zijn gezin te onderhouden. Hoe mooi is het dat hij bouwt aan het centrum waar zijn kind straks zorg gaat ontvangen.
De ouders worden getraind, zodat ze thuis zelf met hun kind kunnen oefenen. daarmee wordt heel grote winst behaald voor het kind. Heel vaak zijn het de moeders die met het kind in de daycare komen, maar vaker en vaker komen ook vaders met hun kind mee. Zij kunnen immers ook een belangrijke rol spelen in de opvoeding. Bovendien helpt het om kinderen met een beperking maatschappelijk geaccepteerd te krijgen. Dat is driedubbel winst! Na het werk en op de rustdag (vrijdag) is er even tijd om te genieten van een tochtje door het land, of nog gauw even een bezoekje aan de nieuwbouw. Het gaat de goede kant op! De dekentjes uit Nederland doen het goed!
Met de moeders en gelukkig vaak ook de vaders erbij worden de kinderen onderzocht door Ria en de vrijwilligers/leden van het team van de daycare. En aan het eind van de dag: verslagen maken en berichten doorsturen naar Nederland. Met een voudige middelen wordt de aandacht van het kind getrokken, waarmee beweging wordt gestimuleerd. Het kind ziet of hoort iets en wordt actief. Kleine successen, maar een groot effect. Wel 50 vrolijke enthousiaste kinderen kwamen op ons af: de stationskinderen. Als voorbereiding had ik mooi gekleurd karton en papier meegenomen en veel stickers. Ieder kind heeft een boekje voor zichzelf gemaakt. Het meest verbaasd waren ze dat ze het mochten houden!
Na aankomst in Dhaka heb ik de eerste tijd besteed aan aankopen voor de dagcentra. Je kunt hier heel leuke dingen kopen. Ze fabriceren hier ook leer en maken daar schoenen van. Misschien kunnen we daar nog een keer gebruik van maken.
In samenwerking met Wilde Ganzen is er geld bijeengebracht om grond te verwerven en de daycare onder te brengen in een passend gebouw. De grond is gekocht en opgehoogd en net vóór het regenseizoen kon de nieuwbouw gestart. Omdat er veel geld nodig is om alle activiteiten te bekostigen worden het hele jaar door acties gevoerd. Dat levert naast geld ook veel plezier op en soms een mooi tochtje. In het logboek doen we uitgebreid verslag van ‘alles’ wat we meemaken. De foto’s zijn daar een aanvulling op. We genieten van het land en van de mensen. Er is zoveel te doen… Het leven op het platteland in Bangaldesh levert steeds wer verrassende doorzichten. Alles wordt gebruikt om het leven leefbaar te maken. Zo min mogelijk verspilling..
De workshop BIM levert vrolijke foto’s. De ouders en de kinderen doen het met plezier en dat is dus een heel goede therapie!.
Valt het u op dat sommige kinderen graag hun ‘nieuwe’ schoenen showen? Ria en Anne-Rose zijn al een tijdje in Meymensingh. Vandaag kwam ook Marian van Kamthout aan. Hartelijk weerzien, maar meteen weer aan het werk. Een bezoek aan de stationskinderen en vervolgens snel door naar de visvijver in Phulbari. Ria en Anne-Rose zijn in Meymensingh aangekomen. De komende weken zijn zij aan het werk: onderzoeken en trainingen, maar ook met de mensen optrekken, huisbezoeken en nader kennismaken met het land. De ouders en de kinderen maken veel mee, maar ze doen hun uiterste best om er iets van te makenen plezier te hebben, ondanks alles. Ook spelen helpt! Ria is weer aangekomen in het dagcentrum van ADD Dynajpur. Zij onderzoekt weer kinderen en maakt behandelplannen. De kinderen en de ouders zijn blij dat ze er weer is. Sommige kinderen hebben een vlekje.. Die zwarte stip is een soort verzoek aan de goden om genezing en gezondheid. Zoals wij een kaarsje opsteken of een kruisje slaan. Bijna alle kinderen hebben het hier. Voor de aankoop van grond voeren wij samen met Wilde Ganzen allerlei acties. Tegen Pasen was er een workshop Paasmandjes maken en kort daarna een workshop Planned Pooling. Een groot succes! Twee jonge vrijwilligers reisden naar Bangladesh en maakten een filmpje over het werk van Physci. Het geeft een mooie indruk van het werk..Het team in Muktagacha is erin geslaagd om nieuwe ruimte te vinden. Jippie, nu kunnen ze beter uit de voeten!! Distribution Ceremony by the PCC Staff and Government officer: Hierbij enkele foto s van het officiële verstrekken van hulpmiddelen in regio Mymensingh. Het is nog maar een gedeelte van wat nodig is, maar het ziet er goed uit en alles is snel geleverd, dat helpt de kinderen vooruit. Dus top. Gr Ria De vloer van de daycare moest nodig vernieuwd. Het was geen doen om de kinderen op de mager zandvloer te behandelen. Nu is er een mooiere, vooral betere vloer gelegd, zodat de hygiëne een stuk verbeterd is. Ouders en kinderen profiteren ervan! Dit schreef het team ons:
We have completed working on the Bolaspur daycare floor with light painting of the wall. We are very happy that the children have got a nice floor now. The children also are very happy with the new floor. Thank you very much for everything. Ook in Nederland wordt veel werk verzet voor Physci. In loosduinen breien de dames dekens, slofjes en mutsjes, maar ook in Hendrik Ido Ambacht wordt hard gewerkt. De kinderen in Bangladesh en hun moeders zijn er dankbaar voor. En wij danken de vrijwilligers! De vissen in de visvijver groeien goed. Misschien zijn het er wat minder door de overstromingen maar verder verloopt het voorspoedig. Met wat foto’s uit de omgeving. Het werk met de kinderen gaat gewoon door. Hieronder wat foto’s uit Phulbari, kijk naar het mooie babytje, 10 maanden; het is een geweldig kindje, het reageerde goed op behandeling. Daarna een andere serie die begint met een ouder meisje in oranje vestje en eindigt met kleine lachende kindje op mijn schoot met licht roze vestje. Vrijdag (30/XI) vierden wij de internationale dag van gehandicapten hier met een uitgebreid programma. Er was een optocht georganiseerd waarin 100 ouders en kinderen van het project hier in meeliepen, een geweldige opkomst. Er was veel lokale pers. Ria was te zien in een interview, helaas zonder geluid en zonder ondertiteling. Daaronder de foto’s van die dag.. De laatste dagen zitten erop. Door naar de volgende post. Onderstaande foto’s geven een impressie van de laatste dagen, de moedertraining, de instructiebijeenkomsten inclusief wat creatieve handvaardigheid die altijd van pas komt en tenslotte het aanmeten van stoeltjes en weer wat crea.
Gisteren werd er ‘ligth of joy ‘gevierd. Dat is een maandelijkse bijeenkomst van alle kinderen en hun moeders die de dagcentra voor verstandelijk gehandicapte kinderen bezoeken. De kinderen kwamen met hun mooiste kleren naar het feest, met hun moeders en grootmoeders. Zij gingen oefenen wat de kinderen ook te doen krijgen. dat was dikke pret! Ria is inmiddels aangekomen in Bangladesh en heeft haar werkzaamheden opgepakt. Natuurlijk maakt ze weer van alles mee, maar iedereen geniet van het bezoek. Na de overstroming van medio augustus begint het water te zakken. Veel voedsel is verloren gegaan, dus er wordt samen gegeten.
Het regent al heel wat dagen en de rivieren treden buiten hun oevers. De stad staat blank, en het platteland ook. De oogst is waarschijnlijk verloren, maar de mensen blijven optimistisch.
In het weekend van 1 april (géén grap!) waren er weer veel activiteiten in en rond de kerken van de Drechtsteden. Een Bengaalse maaltijd, een presentatie, een nachtwandeling, workshops, noem maar op. Iedereen heeft zich flink ingezet om het doel te verwezenlijken: een visvijver in Dinajpur, zodat het dagcentrum meer en meer zelfvoorzienend kan worden. Heel veel dank voor uw inzet! De parochies in de Drechtsteden werken samen voor de visvijver, het project voor Dinajpur, waarmee de daycare meer zelfvoorzienend kan worden. De Vastenactie ondersteunt het project. De parochianen volgen de acties en de stand van zaken op de borden in de kerk. Er zijn (Bengaalse) vastenmaaltijden, ‘modeshows ‘ en nog veel meer. Oscar van de Ven zorgde voor een prachtig foto-verslag.
Tot en met de laatste dag is er gewerkt. Breien met de moeders, met pennen of met stokjes, het is een ervaring! Nog even een bezoekje aan de fabriek en dan is het zo’n beetje klaar. De kinderen zijn blij met de aandacht, de mutsen en de dekens! Oh ja, er was ook nog een visvijver om te bezoeken. Dat komt mooi uit, want dat wordt een project voor volgend jaar. Misschien kan de daycare dan méér zelfvoorzienend worden…
Maar nu eerst naar huis! De Bengalen werken aan der rijstoogst, zolang het nog kan. Maaien, dorsen, drogen, bewaren. Ook voor het eten in de daycare, bijvoorbeeld bij de middagmaaltijd.
Onderwijl wordt het kouder en kouder. Kinderen hebben veel baat bij de dekentjes mutsjes en kousen uit Nederland. Anne-Rose is weer helemaal op de been. Huisbezoeken in de middag, een reis langs eenvoudige of half ingestorte kleihuisjes, koetjes ernaast en heel schrijnend voor de lieve gehandicapte kinderen, trainingen van het team, in Banglsdesh, waar het steeds kouder wordt. Ria en Anne-Rose wonen sinds kort bij een gastgezin. Door een blessure brengen ze Anne-Rose (en Ria) per bakfiets naar huis. De laatste dagen op deze locatie. Afscheid van de broeders, van de kinderen, hun ouders en begeleiders. Het is emotioneel, maar ook fijn om weer naar een andere locatie met andere mensen te kunnen gaan. Afscheid van de rivier… Ria gaat erop uit om voor Joy een ligrolstoel te laten maken. Anne Rose werkt in de rainbowgroep om kinderen weer een veilig gevoel en vertrouwen in mensen te geven. De mutsjes van de handwerkgroep brengen warmte. Op de daycare worden kinderen voorbereid, zodat ze kunnen instromen in het onderwijs, waarmee hun kansen in het leven aanmerkelijk worden vergroot. De andere kinderen ontvangen hen met enthousiasme. Ria ging op bezoek bij Tanvir. De onderzoeken bij de kinderen zijn bijna afgerond. Het waren er weer heel veel, maar de voldoening is groot. Je unt echt iets betekenen voor moeders en kinderen. Een welverdiende rust op vrijdag en dan weer verder! Het uitgebreide verslag staat in het logboek. [Slideshow "hoor-de-wind-zie-de-zon" not found]De boeken van Biblionef staan netjes in de kast, Als ze eruit komen geeft dat veel plezier. Wat licht in een donker bestaan. Het helpt de kinderen ook om wat rudimantair Engels te leren, woord voor woord… Overzicht van een dagje werken… Ria en Anne-Rose waren op bezoek bij de ‘spoorkinderen’. Met spel en spullen proberen zij wat licht in hun bestaan te brengen. Kayum zit in zijn aangepaste houten stoel in vol ornaat, school uniform in een klas met 54 leerlingen enthousiast te wezen. Hij is zo blij en hij kan ook nog leren. In 2 jaar is hij zo vooruit gegaan dat we het aandurfden om hem naar school te sturen. In een top stemming gingen we voor de onderzoeken van de Meymensingh kinderen naar het dagcentrum. Daarna hadden we nog tijd voor wat sightseeing. We gingen naar een ruïne van het paleis van de koning en we kwamen nog langs een bruiloft van een hindoefamilie. Tenslotte gingen we met het team misty eten. De teambuildingdag vandaag was SUPER! Er wordt al flink aangepakt in Vati Barera en Meymensingh. Anne-Rose heeft haar eigen projecten, met name om de creativiteit in gang te zetten, om daarmee dingen te kunnen maken die verkoopbaar zijn, of handig in het dagelijkse gebruik. Ria en Anne-Rose zijn in Bangla Desh aangekomen. Na wat acclimatiseren in Dhaka op naar Meymensingh en Vati Barera. In het logboek doen zij dagelijks verslag. Na de ontmoeting met de Hoge Piet… weer snel aan het werk, want er is veel te doen. Het speel- leermateriaal bewijst goede diensten! Bezoek voorjaar 2016
Het bezoek aan Bangladesh loopt al weer ten einde. Ria en Trees konden nog net het nieuwjaar meevieren. Veel kinderen zijn onderzocht en er is heel wat werk verricht aan de hulpmiddelen. Begin april zijn Ria en Trees aangekomen in Phulbari, in het nieuwe dagcentrum. Daar zien ze hoe de activiteiten lokaal worden opgepakt en hoe de bijdrage uit Nederland wordt ontvangen. Ze gaan op huisbezoek bij de kinderen en hun ouders. Op 31 januari was een delegatie te gast bij de Josephclub in Zeist. Jongeren maken dingen om te verkopen. De opbrengst is deze keer voor Physci. Kinderen en jongeren werken voor andere kinderen. En dat vinden wij heel fijn. Ons nieuwe jaar startte op maandag 4 januari met de opening van het nieuwe centrum in Phulbary. Deze eerste morgen in het nieuwe jaar stonden de kinderen al klaar voor hun nieuwe plek. Een mooi begin, nieuwe kansen voor veel kinderen! Biblionef schonk een flink aantal boeken. De kinderen en hun ouders genieten ervan. Ria is aangekomen in Phulbary waar de Stichting Physci een nieuwe daycare wil starten. Er zijn inmiddels meer dan 70 kinderen onderzocht. Meer hierover in het Logboek. De dekens uit Nederland bewijzen hier hun nut, vooral nu het kouder wordt. Najaar 2015
Foto’s van de verkoop van kaarten en spullen voor PhySci in de H Nicolaas kerk in Hendrik-Ido-Ambacht. De dames maken het hele jaar kerstkaarten om geld in te zamelen voor het werk in Bangladesh. Anne Rose heeft 20 kerststukjes gemaakt (en verkocht)! Op Sinterklaasavond (5 december) was Ria bij de stationskinderen. Zij werden erg blij gemaakt met de cadeaus uit Nederland. Spelen, puzzelen, touwtje springen, even uit de zorgen van alledag. Vrije uurtjes zijn er niet veel, maar op vrijdag ligt vrijwel alle leven stil, een mooie dag om het land te verkennen. Moeders en kinderen doen graag mee met de oefeningen. Rifat, een slimme jongen, maar een flinke fysieke beperking had vandaag examen en is geslaagd. Hij gaat nu naar school! Ria ‘inspecteerde’ de rijstoogst per brommer… Zaterdag 14 november kreeg het bestuur een groot bedrag (€ 3.500,-) uitgereikt voor het opzetten van een dagbesteding voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen rond Dynajpur in Bangladesh van Re-Sell uit ‘s-Gravenzande. Een flinke opsteker! Dank! In november ontvingen wij ook een mooie gift, ter waarde van € 1.500,- van Stichting de Recycling Westland uit s Gravenzande, ter ondersteuning van het opzetten van het nieuwe behandelcentrum in Dynajpur. Dat opzetten van het centrum is in de maand december gerealiseerd en de start is een feit. Het centrum is er klaar voor, de materialen gemaakt, de kinderen zijn onderzocht, er zijn groepen ingedeeld en het team is getraind. Honderd kinderen zullen zorg krijgen in het centrum, waarvan enkele thuis bezocht zullen worden.Dankzij de giften van Re-sell en Recycling Westland kon het centrum worden opgezet, mede dankzij de gift van de Recycling Westland kunnen we voor de kinderen die dat nodig hebben hulpmiddelen verstrekken. Dit is een belangrijke toevoeging, want er zijn meerdere kinderen die geen controle hebben over hun spierspanning en hun lichaam. Zij kunnen niet in een stoeltje zitten en kunnen daardoor niets. In een rolstoel kunnen ze gesteund zitten, aan de wereld deelnemen, communiceren, spelen en leren. Deze kinderen kunnen nu mét een rolstoel deelnemen aan het programma. Heel hartelijk dank aan Re-Sell en aan de Stichting Recycling Westland in ‘s-Gravenzande die deze voorzieningen voor een deel mogelijk gemaakt hebben.In een klein hokkie zonder stroom, dus donker, 11 kinderen, moeders team, allemaal bezig, enthousiast, bevlogen , precies als je graag zou zien.Toppers zijn het hier !
Ria is aangekomen in Bangladesh en met open armen ontvangen. Enkele sfeerbeelden uit Meymensingh en van kinderen en ouders in de cp-daycare. Het speelgoed voor Bangladesh en de boekjes van Biblionef moesten al eerder klaar zijn,want die kunnen niet zomaar mee in het vliegtuig.
De Stichting Physci is vaak aanwezig op de goederenmarkt in Zevenbergen,
een trouwe sponsor.
Ons laatste bezoek aan Bangla Desh
Wij laten u graag delen in onze activiteiten met de foto’s hieronder.Op Sinterklaasavond (5 december) was Ria bij de stationskinderen. Zij werden erg blij gemaakt met de cadeaus uit Nederland. Spelen, puzzelen, touwtje springen, even uit de zorgen van alledag.
Vrije uurtjes zijn er niet veel, maar op vrijdag ligt vrijwel alle leven stil, een mooie dag om het land te verkennen. Moeders en kinderen doen graag mee met de oefeningen. Rifat, een slimme jongen, maar een flinke fysieke beperking had vandaag examen en is geslaagd. Hij gaat nu naar school! Ria ‘inspecteerde’ de rijstoogst per brommer… Zaterdag 14 november kreeg het bestuur een groot bedrag uitgereikt voor het opzetten van een dagbesteding voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen rond Dynajpur in Bangladesh. Een flinke opsteker! Dank! In een klein hokkie zonder stroom, dus donker, 11 kinderen, moeders team, allemaal bezig, enthousiast, bevlogen , precies als je graag zou zien.Toppers zijn het hier !Ria is aangekomen in Bangladesh en met open armen ontvangen. Enkele sfeerbeelden uit Meymensingh en van kinderen en ouders in de cp-daycare. Het speelgoed voor Bangladesh en de boekjes van Biblionef moesten al eerder klaar zijn,want die kunnen niet zomaar mee in het vliegtuig.
De Stichting Physci is vaak aanwezig op de goederenmarkt in Zevenbergen,
een trouwe sponsor.
Ons laatste bezoek aan Bangla Desh
Wij laten u graag delen in onze activiteiten met de foto’s hieronder.Na de overstroming van medio augustus begint het water te zakken. Veel voedsel is verloren gegaan, dus er wordt samen gegeten.
In het weekend van 1 april (géén grap!) waren er weer veel activiteiten in en rond de kerken van de Drechtsteden. Een Bengaalse maaltijd, een presentatie, een nachtwandeling, workshops, noem maar op. Iedereen heeft zich flink ingezet om het doel te verwezenlijken: een visvijver in Dinajpur, zodat het dagcentrum meer en meer zelfvoorzienend kan worden. Heel veel dank voor uw inzet! De parochies in de Drechtsteden werken samen voor de visvijver, het project voor Dinajpur, waarmee de daycare meer zelfvoorzienend kan worden. De Vastenactie ondersteunt het project. De parochianen volgen de acties en de stand van zaken op de borden in de kerk. Er zijn (Bengaalse) vastenmaaltijden, ‘modeshows ‘ en nog veel meer. Oscar van de Ven zorgde voor een prachtig foto-verslag.
Tot en met de laatste dag is er gewerkt. Breien met de moeders, met pennen of met stokjes, het is een ervaring! Nog even een bezoekje aan de fabriek en dan is het zo’n beetje klaar. De kinderen zijn blij met de aandacht, de mutsen en de dekens! Oh ja, er was ook nog een visvijver om te bezoeken. Dat komt mooi uit, want dat wordt een project voor volgend jaar. Misschien kan de daycare dan méér zelfvoorzienend worden…
Maar nu eerst naar huis! De Bengalen werken aan der rijstoogst, zolang het nog kan. Maaien, dorsen, drogen, bewaren. Ook voor het eten in de daycare, bijvoorbeeld bij de middagmaaltijd.
Onderwijl wordt het kouder en kouder. Kinderen hebben veel baat bij de dekentjes mutsjes en kousen uit Nederland. Anne-Rose is weer helemaal op de been. Huisbezoeken in de middag, een reis langs eenvoudige of half ingestorte kleihuisjes, koetjes ernaast en heel schrijnend voor de lieve gehandicapte kinderen, trainingen van het team, in Banglsdesh, waar het steeds kouder wordt. Ria en Anne-Rose wonen sinds kort bij een gastgezin. Door een blessure brengen ze Anne-Rose (en Ria) per bakfiets naar huis. De laatste dagen op deze locatie. Afscheid van de broeders, van de kinderen, hun ouders en begeleiders. Het is emotioneel, maar ook fijn om weer naar een andere locatie met andere mensen te kunnen gaan. Afscheid van de rivier… Ria gaat erop uit om voor Joy een ligrolstoel te laten maken. Anne Rose werkt in de rainbowgroep om kinderen weer een veilig gevoel en vertrouwen in mensen te geven. De mutsjes van de handwerkgroep brengen warmte. Op de daycare worden kinderen voorbereid, zodat ze kunnen instromen in het onderwijs, waarmee hun kansen in het leven aanmerkelijk worden vergroot. De andere kinderen ontvangen hen met enthousiasme. Ria ging op bezoek bij Tanvir. De onderzoeken bij de kinderen zijn bijna afgerond. Het waren er weer heel veel, maar de voldoening is groot. Je unt echt iets betekenen voor moeders en kinderen. Een welverdiende rust op vrijdag en dan weer verder! Het uitgebreide verslag staat in het logboek. [Slideshow "hoor-de-wind-zie-de-zon" not found]De boeken van Biblionef staan netjes in de kast, Als ze eruit komen geeft dat veel plezier. Wat licht in een donker bestaan. Het helpt de kinderen ook om wat rudimantair Engels te leren, woord voor woord… Overzicht van een dagje werken… Ria en Anne-Rose waren op bezoek bij de ‘spoorkinderen’. Met spel en spullen proberen zij wat licht in hun bestaan te brengen. Kayum zit in zijn aangepaste houten stoel in vol ornaat, school uniform in een klas met 54 leerlingen enthousiast te wezen. Hij is zo blij en hij kan ook nog leren. In 2 jaar is hij zo vooruit gegaan dat we het aandurfden om hem naar school te sturen. In een top stemming gingen we voor de onderzoeken van de Meymensingh kinderen naar het dagcentrum. Daarna hadden we nog tijd voor wat sightseeing. We gingen naar een ruïne van het paleis van de koning en we kwamen nog langs een bruiloft van een hindoefamilie. Tenslotte gingen we met het team misty eten. De teambuildingdag vandaag was SUPER! Er wordt al flink aangepakt in Vati Barera en Meymensingh. Anne-Rose heeft haar eigen projecten, met name om de creativiteit in gang te zetten, om daarmee dingen te kunnen maken die verkoopbaar zijn, of handig in het dagelijkse gebruik. Ria en Anne-Rose zijn in Bangla Desh aangekomen. Na wat acclimatiseren in Dhaka op naar Meymensingh en Vati Barera. In het logboek doen zij dagelijks verslag. Na de ontmoeting met de Hoge Piet… weer snel aan het werk, want er is veel te doen. Het speel- leermateriaal bewijst goede diensten! Bezoek voorjaar 2016
Het bezoek aan Bangladesh loopt al weer ten einde. Ria en Trees konden nog net het nieuwjaar meevieren. Veel kinderen zijn onderzocht en er is heel wat werk verricht aan de hulpmiddelen. Begin april zijn Ria en Trees aangekomen in Phulbari, in het nieuwe dagcentrum. Daar zien ze hoe de activiteiten lokaal worden opgepakt en hoe de bijdrage uit Nederland wordt ontvangen. Ze gaan op huisbezoek bij de kinderen en hun ouders. Op 31 januari was een delegatie te gast bij de Josephclub in Zeist. Jongeren maken dingen om te verkopen. De opbrengst is deze keer voor Physci. Kinderen en jongeren werken voor andere kinderen. En dat vinden wij heel fijn. Ons nieuwe jaar startte op maandag 4 januari met de opening van het nieuwe centrum in Phulbary. Deze eerste morgen in het nieuwe jaar stonden de kinderen al klaar voor hun nieuwe plek. Een mooi begin, nieuwe kansen voor veel kinderen! Biblionef schonk een flink aantal boeken. De kinderen en hun ouders genieten ervan. Ria is aangekomen in Phulbary waar de Stichting Physci een nieuwe daycare wil starten. Er zijn inmiddels meer dan 70 kinderen onderzocht. Meer hierover in het Logboek. De dekens uit Nederland bewijzen hier hun nut, vooral nu het kouder wordt. Najaar 2015
Foto’s van de verkoop van kaarten en spullen voor PhySci in de H Nicolaas kerk in Hendrik-Ido-Ambacht. De dames maken het hele jaar kerstkaarten om geld in te zamelen voor het werk in Bangladesh. Anne Rose heeft 20 kerststukjes gemaakt (en verkocht)! Op Sinterklaasavond (5 december) was Ria bij de stationskinderen. Zij werden erg blij gemaakt met de cadeaus uit Nederland. Spelen, puzzelen, touwtje springen, even uit de zorgen van alledag. Vrije uurtjes zijn er niet veel, maar op vrijdag ligt vrijwel alle leven stil, een mooie dag om het land te verkennen. Moeders en kinderen doen graag mee met de oefeningen. Rifat, een slimme jongen, maar een flinke fysieke beperking had vandaag examen en is geslaagd. Hij gaat nu naar school! Ria ‘inspecteerde’ de rijstoogst per brommer… Zaterdag 14 november kreeg het bestuur een groot bedrag (€ 3.500,-) uitgereikt voor het opzetten van een dagbesteding voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen rond Dynajpur in Bangladesh van Re-Sell uit ‘s-Gravenzande. Een flinke opsteker! Dank! In november ontvingen wij ook een mooie gift, ter waarde van € 1.500,- van Stichting de Recycling Westland uit s Gravenzande, ter ondersteuning van het opzetten van het nieuwe behandelcentrum in Dynajpur. Dat opzetten van het centrum is in de maand december gerealiseerd en de start is een feit. Het centrum is er klaar voor, de materialen gemaakt, de kinderen zijn onderzocht, er zijn groepen ingedeeld en het team is getraind. Honderd kinderen zullen zorg krijgen in het centrum, waarvan enkele thuis bezocht zullen worden.Dankzij de giften van Re-sell en Recycling Westland kon het centrum worden opgezet, mede dankzij de gift van de Recycling Westland kunnen we voor de kinderen die dat nodig hebben hulpmiddelen verstrekken. Dit is een belangrijke toevoeging, want er zijn meerdere kinderen die geen controle hebben over hun spierspanning en hun lichaam. Zij kunnen niet in een stoeltje zitten en kunnen daardoor niets. In een rolstoel kunnen ze gesteund zitten, aan de wereld deelnemen, communiceren, spelen en leren. Deze kinderen kunnen nu mét een rolstoel deelnemen aan het programma. Heel hartelijk dank aan Re-Sell en aan de Stichting Recycling Westland in ‘s-Gravenzande die deze voorzieningen voor een deel mogelijk gemaakt hebben.In een klein hokkie zonder stroom, dus donker, 11 kinderen, moeders team, allemaal bezig, enthousiast, bevlogen , precies als je graag zou zien.Toppers zijn het hier !
Ria is aangekomen in Bangladesh en met open armen ontvangen. Enkele sfeerbeelden uit Meymensingh en van kinderen en ouders in de cp-daycare. Het speelgoed voor Bangladesh en de boekjes van Biblionef moesten al eerder klaar zijn,want die kunnen niet zomaar mee in het vliegtuig.
De Stichting Physci is vaak aanwezig op de goederenmarkt in Zevenbergen,
een trouwe sponsor.
Ons laatste bezoek aan Bangla Desh
Wij laten u graag delen in onze activiteiten met de foto’s hieronder.Op Sinterklaasavond (5 december) was Ria bij de stationskinderen. Zij werden erg blij gemaakt met de cadeaus uit Nederland. Spelen, puzzelen, touwtje springen, even uit de zorgen van alledag.
Vrije uurtjes zijn er niet veel, maar op vrijdag ligt vrijwel alle leven stil, een mooie dag om het land te verkennen. Moeders en kinderen doen graag mee met de oefeningen. Rifat, een slimme jongen, maar een flinke fysieke beperking had vandaag examen en is geslaagd. Hij gaat nu naar school! Ria ‘inspecteerde’ de rijstoogst per brommer… Zaterdag 14 november kreeg het bestuur een groot bedrag uitgereikt voor het opzetten van een dagbesteding voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen rond Dynajpur in Bangladesh. Een flinke opsteker! Dank! In een klein hokkie zonder stroom, dus donker, 11 kinderen, moeders team, allemaal bezig, enthousiast, bevlogen , precies als je graag zou zien.Toppers zijn het hier !Ria is aangekomen in Bangladesh en met open armen ontvangen. Enkele sfeerbeelden uit Meymensingh en van kinderen en ouders in de cp-daycare. Het speelgoed voor Bangladesh en de boekjes van Biblionef moesten al eerder klaar zijn,want die kunnen niet zomaar mee in het vliegtuig.
De Stichting Physci is vaak aanwezig op de goederenmarkt in Zevenbergen,
een trouwe sponsor.
Ons laatste bezoek aan Bangla Desh
Wij laten u graag delen in onze activiteiten met de foto’s hieronder.Op Sinterklaasavond (5 december) was Ria bij de stationskinderen. Zij werden erg blij gemaakt met de cadeaus uit Nederland. Spelen, puzzelen, touwtje springen, even uit de zorgen van alledag.
Vrije uurtjes zijn er niet veel, maar op vrijdag ligt vrijwel alle leven stil, een mooie dag om het land te verkennen. Moeders en kinderen doen graag mee met de oefeningen. Rifat, een slimme jongen, maar een flinke fysieke beperking had vandaag examen en is geslaagd. Hij gaat nu naar school! Ria ‘inspecteerde’ de rijstoogst per brommer… Zaterdag 14 november kreeg het bestuur een groot bedrag uitgereikt voor het opzetten van een dagbesteding voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen rond Dynajpur in Bangladesh. Een flinke opsteker! Dank! In een klein hokkie zonder stroom, dus donker, 11 kinderen, moeders team, allemaal bezig, enthousiast, bevlogen , precies als je graag zou zien.Toppers zijn het hier !Ria is aangekomen in Bangladesh en met open armen ontvangen. Enkele sfeerbeelden uit Meymensingh en van kinderen en ouders in de cp-daycare. Het speelgoed voor Bangladesh en de boekjes van Biblionef moesten al eerder klaar zijn,want die kunnen niet zomaar mee in het vliegtuig.
De Stichting Physci is vaak aanwezig op de goederenmarkt in Zevenbergen,
een trouwe sponsor.
Ons laatste bezoek aan Bangla Desh
Wij laten u graag delen in onze activiteiten met de foto’s hieronder.Na de overstroming van medio augustus begint het water te zakken. Veel voedsel is verloren gegaan, dus er wordt samen gegeten.
In het weekend van 1 april (géén grap!) waren er weer veel activiteiten in en rond de kerken van de Drechtsteden. Een Bengaalse maaltijd, een presentatie, een nachtwandeling, workshops, noem maar op. Iedereen heeft zich flink ingezet om het doel te verwezenlijken: een visvijver in Dinajpur, zodat het dagcentrum meer en meer zelfvoorzienend kan worden. Heel veel dank voor uw inzet! De parochies in de Drechtsteden werken samen voor de visvijver, het project voor Dinajpur, waarmee de daycare meer zelfvoorzienend kan worden. De Vastenactie ondersteunt het project. De parochianen volgen de acties en de stand van zaken op de borden in de kerk. Er zijn (Bengaalse) vastenmaaltijden, ‘modeshows ‘ en nog veel meer. Oscar van de Ven zorgde voor een prachtig foto-verslag.
Tot en met de laatste dag is er gewerkt. Breien met de moeders, met pennen of met stokjes, het is een ervaring! Nog even een bezoekje aan de fabriek en dan is het zo’n beetje klaar. De kinderen zijn blij met de aandacht, de mutsen en de dekens! Oh ja, er was ook nog een visvijver om te bezoeken. Dat komt mooi uit, want dat wordt een project voor volgend jaar. Misschien kan de daycare dan méér zelfvoorzienend worden…
Maar nu eerst naar huis! De Bengalen werken aan der rijstoogst, zolang het nog kan. Maaien, dorsen, drogen, bewaren. Ook voor het eten in de daycare, bijvoorbeeld bij de middagmaaltijd.
Onderwijl wordt het kouder en kouder. Kinderen hebben veel baat bij de dekentjes mutsjes en kousen uit Nederland. Anne-Rose is weer helemaal op de been. Huisbezoeken in de middag, een reis langs eenvoudige of half ingestorte kleihuisjes, koetjes ernaast en heel schrijnend voor de lieve gehandicapte kinderen, trainingen van het team, in Banglsdesh, waar het steeds kouder wordt. Ria en Anne-Rose wonen sinds kort bij een gastgezin. Door een blessure brengen ze Anne-Rose (en Ria) per bakfiets naar huis. De laatste dagen op deze locatie. Afscheid van de broeders, van de kinderen, hun ouders en begeleiders. Het is emotioneel, maar ook fijn om weer naar een andere locatie met andere mensen te kunnen gaan. Afscheid van de rivier… Ria gaat erop uit om voor Joy een ligrolstoel te laten maken. Anne Rose werkt in de rainbowgroep om kinderen weer een veilig gevoel en vertrouwen in mensen te geven. De mutsjes van de handwerkgroep brengen warmte. Op de daycare worden kinderen voorbereid, zodat ze kunnen instromen in het onderwijs, waarmee hun kansen in het leven aanmerkelijk worden vergroot. De andere kinderen ontvangen hen met enthousiasme. Ria ging op bezoek bij Tanvir. De onderzoeken bij de kinderen zijn bijna afgerond. Het waren er weer heel veel, maar de voldoening is groot. Je unt echt iets betekenen voor moeders en kinderen. Een welverdiende rust op vrijdag en dan weer verder! Het uitgebreide verslag staat in het logboek. [Slideshow "hoor-de-wind-zie-de-zon" not found]De boeken van Biblionef staan netjes in de kast, Als ze eruit komen geeft dat veel plezier. Wat licht in een donker bestaan. Het helpt de kinderen ook om wat rudimantair Engels te leren, woord voor woord… Overzicht van een dagje werken… Ria en Anne-Rose waren op bezoek bij de ‘spoorkinderen’. Met spel en spullen proberen zij wat licht in hun bestaan te brengen. Kayum zit in zijn aangepaste houten stoel in vol ornaat, school uniform in een klas met 54 leerlingen enthousiast te wezen. Hij is zo blij en hij kan ook nog leren. In 2 jaar is hij zo vooruit gegaan dat we het aandurfden om hem naar school te sturen. In een top stemming gingen we voor de onderzoeken van de Meymensingh kinderen naar het dagcentrum. Daarna hadden we nog tijd voor wat sightseeing. We gingen naar een ruïne van het paleis van de koning en we kwamen nog langs een bruiloft van een hindoefamilie. Tenslotte gingen we met het team misty eten. De teambuildingdag vandaag was SUPER! Er wordt al flink aangepakt in Vati Barera en Meymensingh. Anne-Rose heeft haar eigen projecten, met name om de creativiteit in gang te zetten, om daarmee dingen te kunnen maken die verkoopbaar zijn, of handig in het dagelijkse gebruik. Ria en Anne-Rose zijn in Bangla Desh aangekomen. Na wat acclimatiseren in Dhaka op naar Meymensingh en Vati Barera. In het logboek doen zij dagelijks verslag. Na de ontmoeting met de Hoge Piet… weer snel aan het werk, want er is veel te doen. Het speel- leermateriaal bewijst goede diensten! Bezoek voorjaar 2016
Het bezoek aan Bangladesh loopt al weer ten einde. Ria en Trees konden nog net het nieuwjaar meevieren. Veel kinderen zijn onderzocht en er is heel wat werk verricht aan de hulpmiddelen. Begin april zijn Ria en Trees aangekomen in Phulbari, in het nieuwe dagcentrum. Daar zien ze hoe de activiteiten lokaal worden opgepakt en hoe de bijdrage uit Nederland wordt ontvangen. Ze gaan op huisbezoek bij de kinderen en hun ouders. Op 31 januari was een delegatie te gast bij de Josephclub in Zeist. Jongeren maken dingen om te verkopen. De opbrengst is deze keer voor Physci. Kinderen en jongeren werken voor andere kinderen. En dat vinden wij heel fijn. Ons nieuwe jaar startte op maandag 4 januari met de opening van het nieuwe centrum in Phulbary. Deze eerste morgen in het nieuwe jaar stonden de kinderen al klaar voor hun nieuwe plek. Een mooi begin, nieuwe kansen voor veel kinderen! Biblionef schonk een flink aantal boeken. De kinderen en hun ouders genieten ervan. Ria is aangekomen in Phulbary waar de Stichting Physci een nieuwe daycare wil starten. Er zijn inmiddels meer dan 70 kinderen onderzocht. Meer hierover in het Logboek. De dekens uit Nederland bewijzen hier hun nut, vooral nu het kouder wordt. Najaar 2015
Foto’s van de verkoop van kaarten en spullen voor PhySci in de H Nicolaas kerk in Hendrik-Ido-Ambacht. De dames maken het hele jaar kerstkaarten om geld in te zamelen voor het werk in Bangladesh. Anne Rose heeft 20 kerststukjes gemaakt (en verkocht)! Op Sinterklaasavond (5 december) was Ria bij de stationskinderen. Zij werden erg blij gemaakt met de cadeaus uit Nederland. Spelen, puzzelen, touwtje springen, even uit de zorgen van alledag. Vrije uurtjes zijn er niet veel, maar op vrijdag ligt vrijwel alle leven stil, een mooie dag om het land te verkennen. Moeders en kinderen doen graag mee met de oefeningen. Rifat, een slimme jongen, maar een flinke fysieke beperking had vandaag examen en is geslaagd. Hij gaat nu naar school! Ria ‘inspecteerde’ de rijstoogst per brommer… Zaterdag 14 november kreeg het bestuur een groot bedrag (€ 3.500,-) uitgereikt voor het opzetten van een dagbesteding voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen rond Dynajpur in Bangladesh van Re-Sell uit ‘s-Gravenzande. Een flinke opsteker! Dank! In november ontvingen wij ook een mooie gift, ter waarde van € 1.500,- van Stichting de Recycling Westland uit s Gravenzande, ter ondersteuning van het opzetten van het nieuwe behandelcentrum in Dynajpur. Dat opzetten van het centrum is in de maand december gerealiseerd en de start is een feit. Het centrum is er klaar voor, de materialen gemaakt, de kinderen zijn onderzocht, er zijn groepen ingedeeld en het team is getraind. Honderd kinderen zullen zorg krijgen in het centrum, waarvan enkele thuis bezocht zullen worden.Dankzij de giften van Re-sell en Recycling Westland kon het centrum worden opgezet, mede dankzij de gift van de Recycling Westland kunnen we voor de kinderen die dat nodig hebben hulpmiddelen verstrekken. Dit is een belangrijke toevoeging, want er zijn meerdere kinderen die geen controle hebben over hun spierspanning en hun lichaam. Zij kunnen niet in een stoeltje zitten en kunnen daardoor niets. In een rolstoel kunnen ze gesteund zitten, aan de wereld deelnemen, communiceren, spelen en leren. Deze kinderen kunnen nu mét een rolstoel deelnemen aan het programma. Heel hartelijk dank aan Re-Sell en aan de Stichting Recycling Westland in ‘s-Gravenzande die deze voorzieningen voor een deel mogelijk gemaakt hebben.In een klein hokkie zonder stroom, dus donker, 11 kinderen, moeders team, allemaal bezig, enthousiast, bevlogen , precies als je graag zou zien.Toppers zijn het hier !
Ria is aangekomen in Bangladesh en met open armen ontvangen. Enkele sfeerbeelden uit Meymensingh en van kinderen en ouders in de cp-daycare. Het speelgoed voor Bangladesh en de boekjes van Biblionef moesten al eerder klaar zijn,want die kunnen niet zomaar mee in het vliegtuig.
De Stichting Physci is vaak aanwezig op de goederenmarkt in Zevenbergen,
een trouwe sponsor.
Ons laatste bezoek aan Bangla Desh
Wij laten u graag delen in onze activiteiten met de foto’s hieronder.Op Sinterklaasavond (5 december) was Ria bij de stationskinderen. Zij werden erg blij gemaakt met de cadeaus uit Nederland. Spelen, puzzelen, touwtje springen, even uit de zorgen van alledag.
Vrije uurtjes zijn er niet veel, maar op vrijdag ligt vrijwel alle leven stil, een mooie dag om het land te verkennen. Moeders en kinderen doen graag mee met de oefeningen. Rifat, een slimme jongen, maar een flinke fysieke beperking had vandaag examen en is geslaagd. Hij gaat nu naar school! Ria ‘inspecteerde’ de rijstoogst per brommer… Zaterdag 14 november kreeg het bestuur een groot bedrag uitgereikt voor het opzetten van een dagbesteding voor lichamelijk en meervoudig gehandicapte kinderen rond Dynajpur in Bangladesh. Een flinke opsteker! Dank! In een klein hokkie zonder stroom, dus donker, 11 kinderen, moeders team, allemaal bezig, enthousiast, bevlogen , precies als je graag zou zien.Toppers zijn het hier !Ria is aangekomen in Bangladesh en met open armen ontvangen. Enkele sfeerbeelden uit Meymensingh en van kinderen en ouders in de cp-daycare. Het speelgoed voor Bangladesh en de boekjes van Biblionef moesten al eerder klaar zijn,want die kunnen niet zomaar mee in het vliegtuig.
De Stichting Physci is vaak aanwezig op de goederenmarkt in Zevenbergen,
een trouwe sponsor.
Ons laatste bezoek aan Bangla Desh
Wij laten u graag delen in onze activiteiten met de foto’s hieronder.
Op Sinterklaasavond (5 december) was Ria bij de stationskinderen. Zij werden erg blij gemaakt met de cadeaus uit Nederland. Spelen, puzzelen, touwtje springen, even uit de zorgen van alledag.
Vrije uurtjes zijn er niet veel, maar op vrijdag ligt vrijwel alle leven stil, een mooie dag om het land te verkennen.
Moeders en kinderen doen graag mee met de oefeningen. Rifat, een slimme jongen, maar een flinke fysieke beperking had vandaag examen en is geslaagd. Hij gaat nu naar school! Ria ‘inspecteerde’ de rijstoogst per brommer…