Het zal je maar gezegd worden..

‘Wil je opschuiven met dat kind, het kwijlt, kom niet zo dichtbij me zitten!’
‘Dit kind is een straf voor jouw zonden.’
‘Ik heb liever niet dat je op visite komt met dat gehandicapte kind.’
‘De moeder is weggelopen, waarom zorg jij dan voor dit baby’tje?’
‘Ik wil niet voor dit gehandicapte kind zorgen, ik ga alleen om met mijn gezonde kind.’

Jullie begrijpen dat deze opmerkingen delend, de moeders tijdens de moedertraining vandaag hevig geëmotioneerd raakten. Na een korte inleiding had ik hen gevraagd met elkaar te delen wat het voor hun leven betekent dat ze een gehandicapt kind hebben in een land als Bangladesh. Binnen 10 minuten zaten er 18 moeders te huilen, met mij erbij natuurlijk, want deze verhalen zijn onvoorstelbaar. Toch is het goed om het uit te spreken naar elkaar, want zo vinden de moeders steun bij elkaar en kunnen ze samen de zorgen delen. Dan komt er iets positiefs van, ze voelen zich minder alleen staan.

Ze zijn allemaal ontzettend blij met de CP daycare, het geeft hen hoop op lichtpuntjes in de toekomst. We hebben er leuk over gepraat. Waarom is de CP daycare fijn en nodig, wat gebeurt er? Waarom doen we de onderzoeken en komen er huis werk oefeningen en voorzieningen. Dat we samen kunnen werken aan de verbetering, ontwikkeling en het welbevinden van hun kind. Dat is nodig en werd wel goed duidelijk. Gemotiveerde vrouwen die staan voor hun kind, zo krachtig vind ik dat.

Gelukkig sloeg de stemming al gauw weer om naar vrolijkheid, zeker toen we begonnen met zintuiglijke ervaringen. We hadden een proefsessie met blinddoek en allerlei speelgoed om andere zintuigen te stimuleren en natuurlijk het bewegen op en met de bal. Dat was lachen, de moeders werden zo enthousiast en ook wel giebelig want voor hen is het heel wat zomaar op de bal te gaan zitten en op hun buik te gaan liggen en door mij bewogen te worden. Wat dat betreft zijn ze zo weinig gewend en is lichamelijk contact best zeldzaam. Er was zelfs een vader (applaus!!) die we konden overhalen plaats te nemen op de bal. Goed van hem, dat hij er was tussen al die vrouwen! Eindelijk ook een vader, jippie.

Dit soort momenten wordt duidelijk wat de CP daycare betekent, niet alleen voor de kinderen maar ook voor de moeders en dan voel ik me wel tevreden over wat er staat nu.

Verder kan ik jullie vertellen dat ik verliefd ben. Op veel kinderen maar sommigen steken daar bovenuit! Ik stuur een foto mee en dan begrijpen jullie dat helemaal denk ik.

Groetjes maar weer en tot mails

Ria

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *