Hoor de wind

Ha allemaal,

Vandaag een mijlpaal bereikt want alle kinderen in Mymensingh die gezien moesten worden heb ik gezien. Inmiddels ben ik de tel kwijt, iets van 80 denk ik. Dit jaar gaan weer 8 kinderen naar school. Zo kwam vandaag Arafat. Vorig jaar kon hij steeds alleen maar huilen, want hij was bang. Maar met speelgoed en de mededeling dat hij ging leren in de preschool van onze CP daycare, ging hij lachend de deur uit. En vandaag…………..jippie helemaal trots en blij,  hij kan naar een normale school. Hij heeft namelijk spina bifida , (geen spierkracht vanaf zijn middel) maar met zijn hersens is niets mis.

Zijn vader vond de CP daycare en school te ver, moeder niet, die zei JA tegen vader, dat gaan we wel doen. Kijk daar word ik blij van, sterke vrouwen die voor hun kind opkomen. Hij heeft nu een rolstoel, heeft daarin leren rijden dit jaar en is voorbereid om op school in te stappen. Dit is goed, hij kan nog veel bereiken in zijn leven, als hij maar doorzet.

201633112Van alles is er deze twee weken voorbij gekomen, dit jaar opvallend veel ernstig meervoudig complex beperkte kinderen en gelukkig kunnen we daar nog veel voor betekenen hier. Niet naar school, maar zoveel meer.  Kwaliteit van leven door juiste hantering, goede houding bij voeden, fijne positioneringen, ademhalingsondersteuning en vooral plezier, ervaren en genieten. Dat is ook heel wat waard, weten dat je er mag zijn en voor de moeders dat hun kind net zo belangrijk is als ieder ander. Hiervoor is ons werk belangrijk, want de tamtam werkt en er wordt veel aandacht besteed aan de omgeving, de familie, dorpsbewoners enz…..hard nodig ook!!

Deze week hebben we bij het team van Anne-Rose al snoezelen geoefend met de regenmakers en de klankbuizen, mooie lichtjes en een zacht relax muziekje. Nou dat was genieten hoor voor het team, ze gingen er eens goed voor liggen. Ook Shantala massage voorgedaan. Dat is weer een ander verhaal, want als je aan een Bengaal zijn lijf komt is het heel spannend, er wordt gegiecheld en men weet daar niet goed raad mee. Daarom maar dames bij de dames en heren bij de heren gelaten. Na deze heerlijk ontspannende training moesten ze weer actief worden met Sherborne oefeningen. ( gymmen volgens bepaalde methodiek).  Ja, dat was even wennen, vooral omdat het voor dit team  de eerste keer was dat ze op de grond gingen bewegen en met elkaar oefeningen moesten doen.  Deze week gaat Anne-Rose proberen of ze het kunnen toepassen met de groep cliënten.
Mijn ervaring met de CP daycare teamleden is dat ze het doen, we shall see………..

Mijn verslagen heb ik bijna klaar, de inventarisatie van hulpmiddelen is gemaakt, dus nog de laatste puntjes op de i zetten, wat administratie betreft. Ik kan jullie wel vertellen met het systeem dat ik hiervoor heb bedacht,  ben ik een stuk sneller klaar dan met de verslaglegging thuis. Houden zo, dan is er tijd voor de kinderen.

We zijn hier nog een week en daarin hebben we nog een aardig vol programma.  Nog een school bezoeken in Mymensingh waar een aantal van onze kinderen terecht zijn gekomen, daar kijk ik naar uit.

Verder volgt er nog een training voor moeders met kinderen met autisme waar ik over vertelde gisteren en dan na een dagje vrij nog drie dagen training, samen met Anne-Rose. We hebben al aardig in beeld wat we gaan doen en dit wordt knallen.

201633116Eerst heeft Anne-Rose nog een aantal dagen om haar lessen met creatieve ideeën en het dagprogramma in de praktijk te laten toepassen met de cliënten. Bij haar team lijkt het kwartje te zijn gevallen. Er is nu enthousiasme en ze ziet veranderingen in de aanpak. Kleine stapjes, maar dat geeft niet.

Dan is er donderdag nog tijd voor een boottocht met haar groep, dat is speciaal voor ze en fijn dat het kan.

Vanavond hebben wij even in een bootje gezeten op de rivier bij de vallende avond. Dan is het pikdonker en zien we de sterren en lijkt het leven even heel mooi. Totdat je in het pikkedonker weer uit dat wiebelbootje moet klimmen en je moet uitkijken dat je nergens anders terecht komt, zoals in de Bramaputra bijvoorbeeld ( dat is de rivier). Ons huisje ligt nog vol met materialen die we gescoord hebben met shoppen om te gebruiken voor al de ideeën die we nog hebben voor de senso activiteiten en andere zaken tijdens de trainingen. Dat moet nog allemaal verspreid worden, want we gaan met de bus naar Phulbari, dus dan moet de bagage zijn geslonken.

We gaan nog een leuke week tegemoet en houden jullie op de hoogte.

Het is frisjes bij jullie.
Horen jullie de wind al waaien door de bomen,
want de Sint gaat bijna komen.
Hier in huis zelfs waait de wind,
maar dat is de ventilator tegen de warmte, schimmel en muggen.

Zal de goede Sint wel komen, nu hij het weer zo lelijk vindt??
Ja hij rijdt in donkere nachten,
kan nooit zo donker zijn als hier,
op  zijn paardje o zo snel.
Als hij wist hoe zeer hij wachten
ja gewis dan kwam hij wel , ja gewis dan kwam hij wel.
Om in de stemming te komen: mijn favoriete Sintliedje.

Liefs Ria en mooie dagen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *