Moeders en grootmoeders op de bal!

Nou daar ben ik weer met een verhaal, er gebeurt hier ook zooooooooooooveeel….

Gisteren werd er ‘ligth of joy ‘gevierd. Dat is een maandelijkse bijeenkomst van alle kinderen en hun moeders die de dagcentra voor verstandelijk gehandicapte kinderen bezoeken.

 

Er waren 170 mensen in een grote zaal met podium verzameld. Omdat het de laatste bijeenkomst was, was iedereen gevraagd extra mooi aangekleed te komen. Nou dat is gelukt hoor. Meisjes in sari’s met bloemen in het haar, jongens in mooie bloesjes. Je zag de kinderen groeien en blij zijn omdat ze er zo mooi uitzagen. Er was een programma voor en vooral door de kinderen. Veel dansen op het podium, samen zingen en zelfs een toneelstuk. Dat ging er vooral over dat mensen met een beperking nog zo afgewezen worden door de maatschappij om hen heen. Het toneelstuk was bemoedigend voor ouders, ook stimulerend om vooral met je kind naar buiten te treden en te laten zien dat het ook belangrijk is en rechten heeft. Een geweldig feest met warmte en vrolijkheid.

Vandaag hadden wij in ons centrum van VATI BARERA, een moedertraining. De opkomst was groot, 16 moeders of grootmoeders waren er. Ze stonden al enige tijd voor de deur want wij hadden zelf vertraging in het verkeer. De bedoeling van de bijeenkomst was vooral bewustwording voor ouders. Zo kwam aan de orde, wat is een handicap en wat betekent het voor u te leven met een gehandicapt kind. We vroegen aan de moeders om dit met ons te delen. Dan komen er verhalen waarvan je hart van slag raakt. Ik kreeg ook echt een brok in mijn keel. Want de gehandicapte kinderen worden niet geaccepteerd, genegeerd, mensen willen ze niet aanraken, knuffelen of op bezoek hebben. Ook de moeders staan dan alleen en voelen zich verlaten en verdrietig. Soms denk je dat het al beter gaat in Bangladesh en dat is op veel plaatsen al zo, maar in deze kleine dorpjes nog niet, dat heeft nog veel aandacht nodig.

Daarom alleen al is het zo goed dat het dagcentrum hier is gestart, de moeders vinden steun bij elkaar en komen graag met hun kind. Want hier krijgt het gehandicapte kind respect, aandacht en zorg. Zo spraken we over het doel van het dagcentrum en wat we doen en benadrukten dat we het alleen samen met de ouders kunnen. Dat oefeningen thuis en het gebruik van de geadviseerde hulpmiddelen het effect groter maakt. Het voelde goed en dan ben ik blij, dat we dit werk doen. Het is belangrijk voor de kinderen. Een belevingsprogramma hadden we tenslotte, de zintuigen stimuleren, door proeven, ruiken, horen , zien en vooral ook bewegen. Ja hoor, de moeders en oma’s gingen op de bal, eerst in zit en daarna op de buik, grote hilariteit, zo zie je wat eenvoudig bewegen kan doen, het geeft ontspanning en plezier en dat hebben de moeders EN grootmoeders zeker ervaren vandaag.

Ria

PM meer foto’s in het fotoboek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *