Stationskinderen in de boeken

Hoe vies, verwaarloosd, armoedig en onhygiënisch een omgeving is, altijd wonen er kinderen. En die kinderen zijn toch blij, energiek, beweeglijk en willen spelen. Hoe krachtig kan een kind zijn?

Dat zijn de stations kinderen waar we gisteren op bezoek waren. Altijd zijn we welkom in hun clubhuis waar ze drie keer per week mogen komen om te spelen, zingen, dansen, tekenen en vooral waar ze aandacht krijgen en liefde. Voor sommige kinderen is het ook een slaapplaats omdat ze op straat leven.  Als we naar het clubhuis lopen word je bijna misselijk van de rommel en de stank, maar in het clubhuis is het ontzettend leuk. De kinderen zijn enthousiast en willen liefst allemaal op schoot en op de foto. Ze hebben ze aardig onder de duim want als de maatschappelijk werker Hanif, HI Hello roept zijn ze stil en gaan ze onmiddellijk zitten. Er waren 42 kinderen in een kleine ruimte, maar er is niet zoveel nodig.

We hadden van te voren wat materialen voor hen meegegeven. Van sommige dingen begrepen ze niet wat ze er mee konden. Het waren o.a. pionnen en een doelplaat om balletjes op te mikken. Nadat we het hadden uitgelegd dachten we dat we klaar waren maar nee, het moest met de kinderen uitgeprobeerd. Dus wij om een parcours van die pionnen in het kleine lokaaltje met die 42 kinderen slinger-de-slang rondgerend en op de billen om de pionnen voortgeschoven en kruipend, dat was wel een behoorlijke workout zeg.

Maar vooral wilden we tijdens ons bezoek eens zien hoe de kinderen de boeken, geschonken door Biblionef, vonden. Ze stonden mooi in de kast bewaard, maar enkele meisjes lazen eruit voor, ze leerden zo eenvoudig Engels lezen. Omdat in alle boekjes veel te zien is konden alle kinderen genieten, want ook al kun je weinig lezen, je kunt de plaatjes bekijken. Daar kun je al bijzonder veel plezier mee ervaren en een eerste aanzet tot lezen doen. Nou dat gebeurde ook. Allereerst vond ik het bijzonder om te zien dat de kinderen geïnteresseerd naar het voorlezen luisterden. Zitten daar straatschoffies, echte doerakken, zo braaf zitten luisteren. Daarna mochten ze zelf allemaal een boekje lezen en dat zag er prachtig uit. Ze deden het echt met plezier en keken hun ogen uit. Volgens Hanif kijken ze er naar uit dat de boeken uit de kast komen. Een succes dus.

Een mooi bezoek waarin we nog getrakteerd werden met dansende meisjes en jongens en de kinderen kregen allemaal een beker melk te drinken. Die werd op het laatst uitgedeeld en werd verstrekt door de broeders evenals een doosje eten. Een welkome aanvulling op hun menu, want veel en volwaardig eten is er niet voor ieder kind, helaas.

Een mooie leerzame middag voor ons, vooral om te zien hoe deze kinderen leven, wat een veerkracht ze hebben en hoe ze kind kunnen zijn, drie keer per week in hun clubhuis. We worden er stil van en bescheiden in onze wensen.

Groetjes en liefs  Ria

De foto s staan al op de website, kijk daar want het is echt de moeite waard! http://www.physci.nl/fotos/

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *